The next level van detachering

The next level van detachering

The next level van detachering 150 150 marcreinoud_68d33y1c

FredDe wereld van flexwerken is continu in beweging. Door de aantrekkende economie stijgt de vraag naar flexwerkers, ook in de zakelijke dienstverlening. Tezamen met deze beweging stijgt het aantal aanbieders in
de markt weer hard. Allerlei partijen leveren tegenwoordig weer tijdelijke professionals, ook in complexe en kennisintensieve rollen. Maar wat is nu de juiste insteek, wanneer heb je als opdrachtgever de juiste professional aan je gebonden voor je opdracht?

Als business analist in een team van experts bij Pure! Professionals ervaar ik hoe deze vraag leeft bij opdrachtgevers. Ik heb bewust gekozen voor de overstap van een grote verzekeringsmaatschappij naar Pure!, omdat ik mij verder wil specialiseren als Business Analist. Bij Pure! wordt het vak uitermate serieus genomen en zijn er de ontwikkelmogelijkheden, persoonlijke matching en aandacht die ik zoek.

In deze blog deel ik mijn ervaringen als Business Analist en gun ik een blik in wat wij als Business Analisten doen bij onze opdrachtgevers. Omdat ik ervaring heb in de pensioenwereld, leg ik graag uit wat een Business Analist in een dergelijke complexe omgeving kan betekenen.

De pensioenwereld is complex en volop in beweging; een lage rentestand, wetgeving die continu wijzigt, een veranderende vraag vanuit de markt, lage dekkingsgraden en het ontstaan van nieuwe producten. Met betrekking tot het laatste heb ik als Business Analist binnen een project een rol gespeeld.

Mijn belangrijkste taken en verantwoordelijkheden waren:

 • Betrokken zijn bij de realisatie en doorontwikkeling van nieuw pensioenproduct;
 • Analyse en optimalisatie van klant gerelateerde processen;
 • Betrokken bij implementatie van digitale klantprocessen;
 • Specificeren en testen van offertes en juridische documenten;
 • Gesprekspartner zijn tussen externe leverancier en business;
 • Business wensen vertalen naar bruikbare oplossingen;
 • Proactieve signaleringsfunctie richting operatie m.b.t. (potentiële) ontwikkelingen;
 • Testen inhoud en werking van werkgever- en deelnemerportalen;
 • Overleg voeren en samenwerken met diverse afdelingen (marketing, communicatie productontwikkeling, juridische afdeling).

Vragen deze taken en verantwoordelijkheden om een soort business analist 2.0? Dat niet, maar de kunst zit in het meebrengen van ‘onderscheidend vermogen’. Ieder van ons beschikt over unieke eigenschappen waarmee we ons onderscheiden ten opzichte van anderen.

Voorbeelden hiervan zijn: een extra stap zetten, vooruit te denken in het proces, pro activiteit tonen, collega’s meenemen in waar je mee bezig bent, als professional de vrijheid pakken en heel eenvoudig; door te doen wat je zegt! Dit alles vanuit de klant beredeneerd, als professionals zijn wij ons bewust van onze unieke eigenschappen en dragen wij bij aan het succes van de klant! Wij willen dat de klant door onze inzet ervaart, hoeveel toegevoegde waarde de Business Analist levert.

Naast mijn eigen ervaring heb ik ook nog collega’s die bij verschillende opdrachtgevers gedetacheerd zijn. Om een beeld te geven van wat zij doen, hieronder een paar voorbeelden. De werkzaamheden variëren van:

 • Deelname aan een project om het IT-landschap van een opdrachtgever drastisch te vereenvoudigen.
 • Assisteren om de missie/visie van business units om te zetten in concrete veranderingen.
 • Als proces specialist een bijdrage leveren aan een groot implementatietraject van een nieuwe klant.
 • Een Business Analist die ook als Scrummaster opereert in een mid-office domein om processen te digitaliseren.
 • Als Business Analist een bijdrage leveren aan het herinrichten van processen en opstellen van werkinstructies.

Elke opdracht en zijn omgeving is anders, dit vraagt altijd om een persoonlijke match om de beste analist uit ons team te selecteren. De gemene deler voor ons als analisten is dat je opereert in een dynamisch landschap wat continu verandert, opdrachtgevers die steeds meer van je vragen op zowel soft-skill als hard-skill niveau en multi-disciplinair inzetbaar zijn. Pure! houdt deze ontwikkelingen goed in de gaten en speelt in op veranderingen door ons als professionals hierin mee te nemen en te faciliteren.

Bij elke opdracht halen we het maximale uit ons zelf, laten we zien hoe kwalitatieve business analyse het verschil maakt en doen we ervaring op die weer van toegevoegde waarde is bij een volgende opdracht. Dat is het beste uit je opdracht halen, voor je opdrachtgever en voor jezelf!

Fred van Gelder; Business Analist bij Pure! Professionals

Leave a Reply